3.

oktober, 2024

Dan odprtih vrat presegel pričakovanja

Skupina Pivka – Delamaris je odprla vrata obrata in širši javnosti predstavila standarde in procese proizvodnje piščančjega mesa in konzerviranih izdelkov.  Dogodek je bil prvi tovrsten pri nas. Podjetje je obiskalo veliko obiskovalcev, vključno z družinami zaposlenih, sovaščani, občani domače in bližnjih občin, ter učenci Osnovne šole Košana. Dneva odprtih vrat so se udeležili tudi številni zvesti uporabniki piščančjega mesa in rib iz vseh regij Slovenije in zamejstva.

Predstavili so postopke proizvodnje izdelkov iz piščančjega mesa in rib

Potrošniki iščejo zanesljivost in cenijo povezanost s kakovostnimi lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane. Po uvodnem pozdravu in ogledu razstave na dvorišču podjetja so se obiskovalci  sprehodili mimo prostorov skupnih služb, skozi zgodovinski kotiček Delamarisa. Začasno razstavo eksponatov je omogočil Pokrajinski muzej Koper. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo embalaže tradicionalnih izdelkov, med katerimi izstopajo legendarna Turistična pašteta ter tradicionalni Weekend in Izola Brand, ki se še danes pripravljajo po več kot 100 let starih recepturah. Obiskovalci so nato imeli priložnost videti proces proizvodnje konzerviranih rib, paštet in mesnih konzerv ter oddelek Industrije mesa. Priprava mesnih izdelkov, kot so hrenovke, salame in drugi, namreč od leta 2018 poteka v Kromberku pri Novi Gorici. Sledila je degustacija izdelkov Pivka, Njami in Delamaris. Celoten ogled je trajal 60 minut.

Obiskovalce navdušila čistoča in zmogljivost linij

Celotno izkušnjo so obiskovalci ocenili kot odlično, pri čemer so posebej izpostavili čistočo obratov in zmogljivost proizvodnih linij. V našem anketnem nabiralniku družbe se množijo čestitke: “Prijetno sem presenečena in hvaležna najinim prijateljem, da sta naju povabila na ta dogodek. Vaš glas potuje tudi na drugi konec Slovenije. Ostanite še naprej tako dobri in kvalitetni. Super ste! Naj postane dan odprtih vrat vsakoleten dogodek.”


Družba v tem letu obeležuje več jubilejev

V letošnjem letu družba obeležuje 145 let tradicije Delamarisa, 65 let Pivke perutninarstva, 15 let skupine Pivka – Delamaris in 10 let novega obrata za konzervirane izdelke na Kalu. » V tem času je podjetje doseglo številne mejnike. Vse to nas dodatno motivira, da ohranjamo bogato tradicijo, inovativnost in povezanost. Verjamemo, da lahko uspehe gradimo tudi v prihodnje, če odpiramo vrata, rastemo v znanju, ostajamo inovativni, povezani in skrbni, ter tako iščemo nove rešitve za današnje in prihodnje generacije,» so izpostavili v Pivki – Delamarisu.

Med obiskovalci je bil tudi Lado Šabec iz Kala, ki je povedal, da je izredno vesel tega dogodka: “Veste, prvi piščanci, ki so se izvalili v Pivki, takrat se je imenovala družba ‘Perutninski zavod Kras’, so bili v mojih rokah. To je bilo aprila leta 1960. Takrat sem bil še ‘mulc’ valilničar.”

Pohvale obiskovalcev

Obiskovalcem smo vprašali: “Imate za nas dodatno sporočilo, predlog?” Odgovarjajo: “Ostanite še naprej tako dobri in kvalitetni, Hvala za vse, super je bilo. Super ste. Ne. Hvala za čudovit nedeljski izlet. Srečno in uspešno še naprej. Srečno in uspešno naprej. Ostanite tako dobri kot ste do sedaj , Hvala za lep dan še posebej pa za degustacije . Bolj morate izpostaviti kvaliteto vaših proizvodov.  Več bi želeli informacij o zgodovini, razvoju družbe. Ni pripomb.  Prijetno presenečena in hvaležna najin prijateljem, da sta naju povabila na ta dogodek. tako, da vaš glas potuje tudi na drugi konec Slovenije. lep pozdrav. Ponovite še kdaj. Naj postane dan odprtih vrat vsakoleten dogodek.”

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas obiskali, odgovorili na anketo po dogodku (ali še boste) in podpirate delo slovenske živilske industrije.


Varnost in kakovost izdelkov na visokem nivoju

Obisk je bil tudi priložnost za razpravo o pomenu samooskrbe, skrbne reje 100% brez antibiotikov ter varnosti in kakovosti živil in njihovem nadzoru. Učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane OŠ Košana, ki so skupaj s starši in učitelji pridružili ogledu so povzeli:” Najbolj zanimivo se je učencem zdelo, da so se morali obleči in obuti v njihova oblačila, ker to zahteva tudi od njihovih delavcev Veterinarska inšpekcija. Po končanemu ogledu so prišli do zaključka koliko dela in truda je potrebno za tako majhen košček mesa. Ljudje morajo biti natančni in odgovorni, da ohranjajo varnost in kakovost živil.” Obiskovalci so bili pozvani tudi, da se ne dotikajo opreme. Proizvodne prostore in linije so po končanem ogledu ponovno oprali in pripravili na nov delovni dan.

Kulinarično razvajanje in glasbeni program v centru mesta

Po ogledu proizvodnje so obiskovalci v centru Pivke uživali v bogatem kulturnem programu ter okušali številne dobrote iz piščanca in ribe. Dogodek, ki je potekal v organizaciji Zavoda za turizem Pivka, sta s pozdravnima nagovoroma otvorila Majda Godina, podžupanja občine Pivka, in Aleksander Debevec, član uprave Skupine Pivka – Delamaris. Osem ponudnikov je pripravilo vrsto različnih jedi, ki so temeljile na lokalnih okusih. Poleg domačih dobrot so s specialitetami razvajali tudi prijatelji iz Brodskega Stupnika iz Slavonije. Bavarsko pivo iz pobratenega Duracha je poskrbelo za pravo osvežitev. Celoten dan je bil obarvan z glasbo. Začetek je udarno pospremila Postojnska pihalna godba, nato so na odru nastopile številne glasbene skupine: Klapa Jadran iz Tivata, Drumarice iz Brodskega Stupnika ter lokalni in nemški harmonikaši. Plesno popestritev so zagotovile plesalke in plesalci skupine Colorado Country Line Dance.

Organizirani so bili tudi posebni vodeni izleti: pohodniški, kolesarski in konjeniški. Za naše najmlajše obiskovalce je bil pri Krpanovem domu ves čas na voljo otroški kotiček, medtem ko so se starši lahko razvajali z gurmanskimi poslasticami iz piščančjega mesa Pivka ter ribjih specialitet Delamaris.

Pester izbor  kulinaričnih specialitet  

Na festivalu so sodelovali gostinci iz celotne regije, ki so obiskovalce navduševali s piščančjimi in ribjimi poslasticami, na voljo pa je bila tudi druga ponudba.  

Aleš in Anita Zidar, lastnika Domače Marende, sta se predstavila s Pivškim hotdogom, paniranimi medaljončki, Pivškimi pohančki, mariniranimi krilci in Kmečkim krožnikom. 

Florjan Žnidaršič, mladi chef iz Cerknice, je pričaral hrustljave piščančje kocke s krompirjevo peno in liofilizirano zelenjavo. 

Gostilna Skok z Bača je sestavljala mini piščančje burgerje in jim dodala pivški pridih, ponujali so tudi špagete v mediteranski omaki. 

Boris Novak je pekel okusne mini filetine na žaru, začinjene po recepturi Skupine Pivka – Delamaris.

Park Šempjtr Pivka je ponujal prav posebno Pizzo Pivko s piščančjo salamo, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi Pizzo Izolo s fileti skuše. 

Lovska družina Javornik Postojna je skuhal golaž po skrivni lovski recepturi; obiskovalci so lahko izbirali med divjačinskim golažem iz dveh vrst mesa: jelenjega ali jazbečjega. 

Prikrajšani niso bili niti sladokusci: Vaško društvo Suhorje je namreč pripravilo njihove znamenite štruklje in druge sladke grižljaje po receptu naših non. Za osvežitev je z Malim Knezom poskrbel Gregor Slavec, lastnik Kmetije Slavec in tekmovalec letošnje sezone Štartaj Slovenija, ki je s svojim domačim kozjim sladoledom osvojil brbončice mladih in mladih po srcu. 

In Naj jed Pivke 2024 je… 

Obiskovalci so imeli celo popoldne možnost glasovanja za Naj jed Pivke 2024.

  • V kategoriji ribje jedi je prvo mesto pripadlo Gostilni Skok in špagetom v mediteranski omaki z ribami Delamaris. 
  • V kategoriji piščančjega mesa se je na prvo mesto postavil Florjan Žnidaršič s svojimi hrustljavimi piščančjimi kockami iz mesa Pivka.    

Prvo mesto med drugo ponudbo pa je prejela Lovska družina Javornik Postojna z jazbečjim golažem.  Nagrade kreatorjem Naj jedi po izboru obiskovalcev sta predala član uprave Skupine Pivka – Delamaris, Aleksander Debevec, in direktorica Zavoda za turizem Pivka, Jana Gržinič.  

Več na strani Občina Pivka

Dober zgled:

  • Predstavitev postopkov proizvodnje izdelkov iz piščančjega mesa in rib
  • Spoznavanje novih okusov
  • Izobraževanje o prehranski industriji, kakovosti in inovacijah
  • Glasbeni program
Na seznam novic

Bodite obveščeni o novicah in vpogledih iz industrije.

    1

    Raziskujte skupino