29.

maj, 2025

HRANA KOT DEL KULTURE – V DUHU GO! 2025

Nova Gorica in Gorica sta v tem letu Evropska prestolnica kulture. V tem okviru ne gre spregledati dejstva, da je tudi hrana del kulture, kar podjetja Po primorsko s ponosom udejanjajo že skoraj desetletje.

Redno srečanje direktorjev po primorsko tokrat v Kromberku
V Kromberku pri Novi Gorici je v duhu GO! 2025potekalo redno srečanje direktorjev primorskih podjetij, ki se tradicionalno srečujejo večkrat letno z namenom krepitve sodelovanja in izmenjave dobrih praks v gospodarstvu. Tokratno srečanje je potekalo v znamenju ogleda Specializiranega centra za mesne izdelke v Kromberku, ki deluje pod okriljem podjetja Pivka perutninarstvo.

V nagovoru ob srečanju je predsednik uprave mag. Janez Rebec izpostavil pomen ohranjanja in nadgrajevanja kulinarične dediščine, ki ima na Primorskem močne korenine. »Investiramo v  razvoj sodobnih izdelkov in v inovativne programe – in to v prostoru, ki je zrasel iz dediščine nekdanje mesne industrije. Zdaj pa diha z novim življenjem.«

Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo tudi številna druga primorska živilska podjetja in zadruge, ki že od leta 2015 združujejo moči pod skupno blagovno znamko Po primorsko. Vsako leto, v tednu, ko praznujemo priključitev Primorske k matični domovini, se s svojimi izdelki predstavljajo širši javnosti v osrčju Ljubljane.

Direktorji primorskih živilskih podjetij in zadrug v Kromberku.

Pod skupnim imenom Po primorsko delujejo: Pivka perutninarstvo, Delamaris, Kras, Mlinotest, Vinakras, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, KZ Agraria Koper, VinaKoper, Mlekarna Planika in KGZ Idrija. Ta sodelovanja ne le bogatijo primorsko identiteto, temveč tudi povečujejo prepoznavnost lokalnih dobrot na nacionalni ravni.

Specializiran center za mesne izdelke raste

Gre za sodobni center, ki je nastal na temelju objekta nekdanjega Mipa-a. Pivka je proizvodne prostore kupila leta 2018. Z obnovo in nadgradnjo objektov v Kromberku je Pivka razširila svoje zmogljivosti in pomembno prispevala k revitalizaciji te industrijske cone in goriškega gospodarstva. Center danes predstavlja eno večjih podjetij na tem območju in eno izmed ključnih točk za razvoj in proizvodnjo ter prodajo inovativnih mesnih izdelkov, ki temeljijo na kakovosti, lokalnem poreklu in tradiciji.

Od nakupa leta 2018 je Pivka ne tej lokaciji izvedla številne večje naložbe: gradnjo kuhalnih komor, odtaljevalnice, sončne elektrarne (1 MW),  začenjajo s proizvodnjo suhih salam in pečenega mesa, aktivirajo zorilnice in urejajo nove prostore za proizvodnjo. Investicije, ki presegajo 5 milijonov evrov, danes pokrivajo 22.000 m² in ustvarjajo 70 delovnih mest. Na isti lokaciji posluje tudi sestrska družba Kras, kar krepi sinergije znotraj skupine.

Ob koncu obiska so udeleženci poudarili, da takšna srečanja niso pomembna le za krepitev gospodarskih vezi, temveč tudi za skupno kreiranje trajnostne vizije prehranske prihodnosti. Pivka perutninarstvo pa s svojo prisotnostjo tako v Kromberku kot na Kalu – kjer ostajata enoti Mesa in Delamaris – ostaja eden ključnih akterjev te zgodbe.

Na seznam novic

Bodite obveščeni o novicah in vpogledih iz industrije.

    1

    Raziskujte skupino