• Domov
  • Novice
  • Naj piščančja in ribja jed lokalnih gostincev

29.

oktober, 2024

Naj piščančja in ribja jed lokalnih gostincev

Na dogodku Naj jed Pivke 2024 sta zmagala dva kuharska mojstra, vsak v svoji kategoriji. Florjan Žnidaršič je zmagal v kategoriji piščančjih jedi, Gostilna Skok pa v kategoriji ribjih jedi. Spodaj najdete podrobnejšo predstavitev obeh, skupaj z nekaj dodatnimi vprašanji in njunimi odgovori.

Florjan Žnidaršič – Zmagovalec v kategoriji piščančjih jedi

Florjan Žnidaršič, mladi chef iz Cerknice, je pričaral hrustljave piščančje kocke s krompirjevo peno in liofilizirano zelenjavo.

O kuharskem mojstru: Florjana je veselje do kuhanja pripeljalo na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani. V zadnjem letniku je nabiral izkušnje v priznani ljubljanski restavraciji JB. Nad delom pod vrhunskim kuharskim mojstrom Janezom Bratovžem je bil res navdušen, prejel je ogromno znanja in imel priložnost videti, kako deluje dobro utečena ekipa, kar je v kuharskem poklicu zelo pomembno. Po zaključenem praktičnem delu v JB je nadaljeval s 6-mesečnim usposabljanjem v vrhunski italijanski restavraciji Da Vittorio s tremi Michelinovimi zvezdicami. Svojo kariero je nadaljeval v restavraciji JB in ostalih uglednih restavracijah.

Pri pripravi jedi “Piščančja kocka z puhastim pirejem, zeliščnim oljem in liofilizirano zelenjavo” me je navdihnila želja po ustvarjanju harmonije med preprosto domačo hrano in modernimi tehnikami. Ta jed združuje klasične okuse z inovativnim pristopom, kar ponazarja moje kulinarične vrednote.

Kakšne sestavine ste uporabili in zakaj ste jih izbrali?
Uporabil sem piščanca iz Pivke, ki je znan po svoji kvaliteti in okusu. Puhast pire iz krompirja sem pripravil z maslom in smetano, da dosežem bogato teksturo. Zelišno olje iz svežih zelišč, kot so bazilika in peteršilj, doda jedi svežino, medtem ko liofilizirana zelenjava prinaša zanimivo teksturo in barvitost. Izbira teh sestavin je bila narejena z mislijo na lokalne pridelke in sezonskost.

Kako pomembno je za vas, da uporabite lokalne sestavine?
Za mene je uporaba lokalnih sestavin ključnega pomena. Ne le da podpiramo lokalne pridelovalce, temveč tudi zagotavljamo vrhunsko kakovost in svežino. Verjamem, da lokalne sestavine pripomorejo k bolj avtentičnemu okusu in spodbujajo trajnostni razvoj.

Kakšen je vaš odnos do obiskovalcev in kako poskušate izboljšati njihovo izkušnjo?
Trudim se, da vsak obiskovalec čuti, da je dobrodošel. Redno komuniciram z gosti, jih sprašujem o njihovih željah in povratnih informacijah. Organiziram tudi degustacije in predstavitve jedi, kjer lahko obiskovalci spoznajo zgodbe za jedmi, kar obogati njihovo izkušnjo.

Kako vidite prihodnost svoje gostilne in kulinarike?
Prihodnost vidim v nadaljnjem raziskovanju trajnostnih praks in inovacij. Kulinarika se bo razvijala v smeri bolj zdrave in okolju prijazne hrane, pri čemer bo lokalnost in sezonskost igrala ključno vlogo.

Kako pomembno je za vas sodelovanje z drugimi lokalnimi podjetji, kot je Pivka/Delamaris?

Sodelovanje z lokalnimi podjetji, kot je Pivka, je izjemno pomembno. To ne le da povečuje kakovost naših jedi, ampak tudi krepi skupnost. Skupaj lahko ustvarimo nove ideje in projekte, ki prinašajo koristi vsem.

Kaj bi svetovali mladim kuharjem, ki se želijo preizkusiti v kulinariki?
Mladim kuharjem bi svetoval, naj se nikoli ne ustavijo pri učenju in naj raziskujejo različne okuse in tehnike. Naj se povežejo z lokalnimi pridelovalci in spoznajo, kako pomembna je kakovost sestavin. In seveda, naj uživajo v svojem delu in se izražajo skozi kulinariko!

Gostilna Skok – Zmagovalci v kategoriji ribjih jedi

Gostilna Skok z Bača je predstavila mini piščančje burgerje in jim dodala pivški pridih, ponujali so tudi špagete v mediteranski omaki, ki so prejele nagrado za zmagovalni okus.

Gostilna Skok je prijetna, domača gostilna na Baču, kjer so znani po svoji odlični domači hrani. V dopoldanskem času nudijo okusne malice, skozi dan pa domače narezke. Vikendi so še posebej živahni, saj takrat zakurijo peč in žar, kjer pečejo slastne pice in izvrstne burgerje. Poleg tega so idealna izbira za zaključene družbe, kjer prirejajo degustacije z bogatim izborom vin pod vodstvom sommelierja.

Kaj vas je navdihnilo pri pripravi vaše zmagovalne jedi?

Boštjan Skok: Sestavine, ki so bile na voljo iz Delamarisovega asortimana. In kanček improvizacije.

Kakšne sestavine ste uporabili in zakaj ste jih izbrali?

Boštjan Skok: Izbrali smo pašto, ki je pri nas že tako priljubljena jed. Pripravimo jo v mediteranski omaki z obilo mediteranske  zelenjave in odličnimi fileti skuše v oljčnem olku z dodatki slanih filetinih inčunov blagovne znamke Delamaris.

Kako pomembno je za vas, da uporabite lokalne sestavine?

Boštjan Skok: Vsi se trudimo in čimbolj uporabljamo lokalne sestavine, od lokalnih pridelovalcev. Prvič gre tu za boljšo kvaliteto sestavin, zaradi krajše transportne poti. Druga stvar pa je podpora in medsebojna pomoč.

Kako vidite prihodnost svoje gostilne in kulinarike?

Boštjan Skok: Zelo radi prisluhnemo obiskovalcem in upoštevamo njihove želje. Želimo si še več dela in ustvarjanja na takih in podobnih projektih, povezanih s turizmom. Menimo da je povezovanje tu ključni faktor. Vsi skupaj lahko zelo veliko pokažemo.

Kako pomembno je za vas sodelovanje z drugimi lokalnimi podjetji, kot je Pivka/ Delamaris?

Boštjan Skok: Kot rečeno, je povezovanje na vseh ravneh bistveno za kvalitetno ponudbo in uspešno zgodbo. Menim, da je v naših krajih ogromno kvalitetnih lokalnih pridelovalcev hrane in ponudnikov storitev in povezovanje je gotovo ključ do uspeha.

Kaj bi svetovali mladim kuharjem, ki se želijo preizkusiti v kulinariki? 

Boštjan Skok: Naj izbirajo kvalitetne lokalne sestavine, včasih je dobro upoštevati moto “manj je več”. 

 

Na seznam novic

Bodite obveščeni o novicah in vpogledih iz industrije.

    1

    Raziskujte skupino