• Domov
  • Novice
  • Zlata kuhalnica: Spodbujanje mladih talentov

11.

oktober, 2024

Zlata kuhalnica: Spodbujanje mladih talentov

Podpiramo projekt mladih kuharjev. Zlata kuhalnica je projekt, ki poteka v organizaciji Turistične zveze Slovenija letos že 15. leto zapored. Letos bodo učenci v okviru tekmovanja pripravljali toplo predjed funšterc, piščančjo obaro iz mesa Pivka z žitnim vložkom ter hladni napitek na osnovi mešanic kavnih nadomestkov.

Predstavili so postopke proizvodnje izdelkov iz piščančjega mesa in rib

Namen projekta ZLATA KUHALNICA, ki poteka od leta 2008, je spodbuditi zanimanje mladih za deficitarne poklice kuhar, natakar in slaščičar. Zdrava domača in ekološko pridelana in tudi po videzu privlačna hrana, je v turizmu prednost, ki jo moramo znati izkoristiti.

V okviru projekta učenci spoznajo uspešne lokalne gostinske delavce in njihov način priprave slovenskih tradicionalnih jedi, prilagojene na sodoben način prehranjevanja. Seznanijo se tudi s podjetništvom v gostinstvu, ki prispeva k uspešnemu razvoju turizma na lokalni in nacionalni ravni, ter s kulinarično dediščino povezano z regionalnimi surovinami in prehranjevalnimi navadami, ki se spreminjajo s sodobnim načinom življenja.

V samo tekmovanja je vključena tudi stroka: Turistično gostinska zbornica Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije in srednje šole za gostinstvo in turizem.
S projektom se pridružujemo akcijskemu načrtu za izvajanje Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi oskrbe s hrano – aktivnosti na področju politike človeških virov s področja turizma.

Vsaka osnovna šola lahko na tekmovanje pošlje eno ekipo s 4 učenci od 6. do 9. razreda. Število tekmovalcev je namreč omejeno zaradi prostorskih kapacitet v kuhinjah Srednjih šol za gostinstvo in turizem.
Na letošnje tekmovanje se je prijavilo 57 osnovnih šol iz cele Slovenije, skupaj 230 mladih in njihovih spremljevalnih ekip, ki obiskujejo izbirne predmete zdrava prehrana ali gospodinjstvo. Mladi tekmovalci k tekmovanju pristopijo z vso resnostjo in lahko si samo želimo, da bi se jih čim več odločilo za šolanje na srednji šoli za gostinstvo in turizem. Na razstavnih mizah prikažejo prave kulinarične umetnije in marsikatera jed bi se zlahka znašla na jedilniku dobre restavracije.


Več o projektu in galerije slik s tekmovanj preteklih let si lahko ogledate tukaj.

Več na strani Turistična zveza Slovenije

10 trajnostnih praks:

  • Spodbujanje mladih: Projekt “Zlata kuhalnica” motivira mlade za izbiro poklicev v gostinstvu, kar je ključno za prihodnost kulinarične industrije.
  • Povezovanje s tradicijo: Učenci se učijo o slovenski kulinarični dediščini, kar krepi njihovo zavedanje o lokalnih surovinah in tradicionalnih jedeh.
  • Krepitev lokalnega gospodarstva: Projekt povezuje mlade s lokalnimi gostinci, kar prispeva k razvoju lokalnega turizma in podjetništva.
  • Zdravje in trajnost: Promocija zdrave, ekološko pridelane hrane je pomembna za zdravje družbe in zmanjšanje okoljskega vpliva.
  • Izobraževalne priložnosti: Tekmovanje nudi učencem priložnost za praktično učenje in razvijanje kulinaričnih veščin, kar je ključno za njihov poklicni razvoj.
  • Podpora skupnosti: Sodelovanje s šolami in strokovnimi organizacijami krepi skupnost in spodbuja sodelovanje med različnimi akterji v gostinstvu.
  • Odziv na družbene izzive: Projekt naslavlja pomanjkanje zanimanja za deficitarne poklice, kar je pomembno za ohranjanje kvalitete gostinske ponudbe.
  • Inovativnost v kuhinji: Učenci se učijo sodobnih načinov priprave hrane, kar je pomembno za prilagajanje aktualnim trendom v prehranjevanju.
  • Zmanjšanje odpadkov: Projekt se povezuje s strategijo za zmanjšanje izgub hrane, kar spodbuja odgovorno ravnanje s prehranskimi viri.
  • Promocija talentov: Tekmovanje daje mladim priložnost, da pokažejo svoje kulinarične sposobnosti, kar lahko vodi do nadaljnjih priložnosti v industriji.
Na seznam novic

Bodite obveščeni o novicah in vpogledih iz industrije.

    1

    Raziskujte skupino